برپا نمودن مجالسي که مولايمان صاحب الزمان عليه السلام در آنها ياد شود و مناقب و فضايل آن حضرت در آنها ترويج و منتشر گردد و در آن مجالس، براي آن فرج ایشان دعا شود و با جان و مال در راه تشکيل آن مجالس تلاش کردن، از وظايف دلباختگان و ارادتمندان به آن جناب است.
زيرا که اين کار ترويج دين خداوند و برتري دادن کلمة اللَّه و ياري نمودن بر نيکي و تقوا و تعظيم شعائر الهي و نصرت وليّ اللَّه است.
بر اين مطلب دلالت ميکند اينکه: در حديثي که در وسائل و غير آن، از امام صادق عليه السلام روايت شده که فرمود: يکديگر را ديدار کنيد که در ديدارتان زنده شدن دل هايتان و يادآوري احاديث ما هست و احاديث ما شما را نسبت به يکديگر مهربان مي سازند، که اگر آنها را بگيريد، رستگار شده و نجات يافته ايد و هرگاه آنها را ترک گوييد، گمراه شده و هلاک مي گرديد. پس به آنها عمل کنيد که من نجات شما را ضمانت مي کنم. [۱]
ديدار مؤمنين نسبت به يکديگر را سبب و وسيله زنده کردن امر آنان و يادآوري احاديث امامان عليهم السلام دانسته است، بنابراين برپاسازي مجالس ديداري که در آنها امام عليه السلام ياد شود و مناقب او و آنچه مربوط به او است، بيان گردد، بدون ترديد نيکو و مورد خشنودي امامان عليهم السلام است.
نيز بر اين مطلب دلالت مي کند فرمايش اميرالمؤمنين عليه السلام در حديث «اربع مائه» اينکه: خداوند – تبارک و تعالي – به سوي زمين نگريست، پس ما را برگزيد و براي ما شيعياني برگزيد، که ما را ياري مي کنند و از خوشحالي ما خوشحال و به خاطر اندوه ما اندوهگين مي شوند و اموال و جان هايشان را در راه ما نثار مي نمايند، آنان از ما هستند و به سوي ما باز مي گردند… . [۲]
از دلايل شرعي چنين بر ميآيد که مصرف کردن زکات واجب در اين امرِ پسنديده جايز مي باشد، زيرا که اين يکي از مصاديق سبيل اللَّه (راه خدا) است که خداي تعالي در آيه «إِنَّمَا الصَّدَقاتُ …» [۳] آنها را بيان فرموده است و تفضيل سخن به فقه موکول مي گردد.
ميتوان گفت که برپا ساختن اين مجالس در بعضي از اوقات واجب است، مثل اينکه مردم در معرض انحراف و گمراهي باشند و برپايي اين مجالس، سبب جلوگيري از هلاکت ديني آنان و مايه ارشاد و راهنمايي ايشان به راه هدايت گردد، از جهت دلايل امر به معروف و نهي از منکر و راهنمايي اشخاص گمراه و عقب زدن اهل بدعت و گمراهي. و خداوند تعالي در همه احوال نگهدار حق جويان است.
(رک: مکیال المکارم ؛ محمد تقی موسوی اصفهانی؛ ج۲)
———————————————————————————
[۱] وسائلالشيعه، ۵۶۷:۱۱ باب ۲۳ ح ۳.
[۲] خصال، ۶۳۵:۲.
[۳] سوره توبه، آيه ۶۰؛ همانا زکات فقط براي فقرا و بينوايان و کارگزاران آن و دلجويي شدگان و بردگان [ي که آزاديشان خواهيد] و وامداران و هزينه در راه خدا و در راه ماندگان مي باشد.
آخرین دیدگاهها