صبر جمیل!
“صبر و شکیبائی” زیباست! بهانه ی همراهی با خدا، کلید دوستی با معبود و دریافت بشارت از اوست! “صبر” گوهری است که جز خداوند منزلت و جایگاه آن را نمی شناسد و پاداش “صابران “را بیرون از شمارش، وعده نموده إنَمَا يُوَفَى الصَابِرُونَ أجّرَهُم بِغَيرٍ حِسابٍ و تعابیر زیبائی همچون این که “من با صابران هستم”و “صابران را دوست می دارم ” و “بشارت باد بر صابران” و “صلوات و رحمت بر آنان که در مصیبت ها شکیبایند” فرموده است: إنّ الله مَعَ الصّابِرينَ [البقرة:۱۵۳ ] وَاللّهُ يُحِبُ الصّابِرِينَ [آل عمران:۱۴۶] وَبَشّرِ الصّابِرينَ (۱۵۵) الّذِينَ إذَآ أصَا بَتتهُم مُصِيَبَةٌ قَالُوا إنّا للهِ وَإنّآ إلَيهِ راجِعُونَ (۱۵۶) أُولئِكَ عَلَيهِم صَلَواتٌُ مِن رّبِهِم وَرَحمَةٌ وَأولئِكَ هُمُ المُهتَدُونَ [البقرة:۱۵۵-۱۵۷].

چرا “صبر” دارای این درجه از منزلت نباشد که رمز صداقت و استقامت و رسیدن به اهداف بزرگ است.آری تحمّل شداید در راه استواری بر اعتقاد، ایستادگی و فرو نریختن، از میدان نگریختن و رها نکردن مأموریّت و انجام وظیفه در هر شرایطی تا پای جان و فداکردن خود در راه جانان، نامش “صبر” است که اجرش بیرون از شمارش و بغیر حساب است! فرشتگان بر درگاه بهشت صابران را می گویند: داخل شوید که این پاداش صبر شماست:
وَالملائكةُ يَدخُلُونَ عَلَيِهِم مِن كُلِ بَابٍ سَلاَمٌ عَلَيكُم بِمَا صَبَرتُم فَنِعمَ عُقبَى الدّارِ [الرعد:۲۴،۲۳]
امّا صبر را نیز درجاتی است که برترین رتبه اش ، “صبر جمیل = صبر زیبا” نام گرفته است که خداوند دستور به آن فرموده است:
(فاصبر صبرا جمیلا ){معارج/۵}. نمونه ای از این صبر جمیل را در داستان یوسف می بینیم آنجا که یعقوب چون خبر کشته شدن یوسف را شنید فرمود: فَصَبْرٌ جَمِیلٌ وَاللّهُ الْمُسْتَعَانُ عَلَى مَا تَصِفُونَ- {یوسف/ ۱۸} بر آنچه خبرش را آوردید صبر جمیل خواهم نمود و برای آن از خدا یاری می جویم. فرموده اند: صبر جمیل آنست که شکایتی از آن نزد مخلوق نباشد و تنها با معبود درد دل عاشقانه باشد: (قَالَ إِنَّمَا أَشْكُو بَثِّی وَحُزْنِی إِلَى اللّهِ وَأَعْلَمُ مِنَ اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ ) {یوسف/۸۶}…
معبودا، ما در فراق یوسفمان بر همه ی شداید و سختی ها، صبر جمیل پیشه می کنیم و تنها از تو استعانت می جوئیم که فرمودی با صابرانم (ان الله مع الصابرین)…
ای مستعان، یوسف ما (همان موعود روزگاران یعنی صاحب الزمان) را به ما برسان!

(رک: حسین پژوهش: مرزبانان)